REAGIRANJE SIPA-e

U svezi sa prijavom koju je Tužiteljstvu BiH podnio novinar portala „Dnevno.ba“ zbog navodno nezakonitog provođenja posebnih istražnih radnji od strane Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i dostavljanja navodne „šeme kretanja“ i sadržaja „prisluškivanih“ razgovora, s ciljem objektivnog i istinitog informiranja javnosti, obavještavamo vas da v.d. glavne tužiteljice Gordana Tadić i potpredsjednica Visokog sudbenog i tužilačkog vijeća BiH Ružica Jukić nikada nisu bile predmet rada SIPA-e, niti su prema njima poduzimane posebne istražne radnje. Stoga, u svezi s navedenim nije ni mogla biti sačinjena bilo kakva dokumentacija.

Također vas obavještavamo da je Odjel za unutarnju kontrolu SIPA-e, 29.8. i 30.8.2017. godine, izvršio unutarnju inspekciju, prilikom čega nisu utvrđene bilo kakve zlouporabe od strane nadležnih organizacijskih jedinica SIPA-e ili pojedinaca kada je u pitanju provođenje posebnih istražnih radnji. Osim navedenog, nadležne organizacijske jedinice izvršile su pregled svih izlaznih akata SIPA-e u 2017. godini, prilikom čega nije pronađen akt, ni druga dokumentacija sličnog sadržaja. Također, tijekom 2017. godine nije evidentiran nijedan akt sa oznakom tajnosti „vrlo tajno“.

Budući da je utvrđeno da SIPA nikada nije provodila posebne istražne radnje u konkretnom slučaju, kako je navedeno u predmetnoj prijavi, a kako su izvještavali pojedini mediji, niti je u svezi s tim sačinjen bilo kakav akt, očigledno je da se radi o krivotvorenoj dokumentaciji. S tim u svezi, SIPA će u suradnji sa nadležnim tužiteljstvom poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti.