„Borba protiv teškog kriminala na Zapadnom Balkanu“

Ravnatelj SIPA-e nazočio Ministarskoj konferenciji u okviru projekta IPA 2017

Ravnatelj Državne agencije za istrage i zaštitu Perica Stanić nazočio je Ministarskoj konferenciji u okviru projekta IPA 2017 „Borba protiv teškog kriminala na Zapadnom Balkanu“, čiji je domaćin bilo Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Italije. Konferencija je održana 30.10.2018. godine u Brindiziju, Republika Italija.

Pored delegacije Bosne i Hercegovine, koju je predvodilo Ministarstvo sigurnosti BiH, konferenciji su nazočili i šefovi policija i ministri unutarnjih poslova iz Srbije, Crne Gore, BJR Makedonije i Albanije te predstavnici međunarodnih organizacija. Projekat IPA 2017, koji je počeo 1. siječnja 2018. godine, trajaće 24 mjeseca, a glavni cilj je jačanje policijske suradnje između država članica i agencija Europske unije, s jedne strane, i policija i drugih tijela za provedbu zakona iz zemalja Zapadnog Balkana u borbi protiv svih vrsta organiziranog kriminala, a posebno krijumčarenja ilegalnih migranata, te povratu protupravne financijske dobiti. Na konferenciji je istaknut značaj međunarodne policijske suradnje u borbi protiv prekograničnog kriminala i unapređenju opće sigurnosti zemalja Zapadnog Balkana i Europske unije. Projekat će, kroz pružanje izravne potpore provođenju operativnih aktivnosti i obuka, pružiti i mogućnost za poboljšanje efikasnosti i razmjene informacija, te povećanje broja zajedničkih istražnih timova.    

Na marginama konferencije, delegacija Bosne i Hercegovine imala je bilateralni sastanak sa najvišim zvaničnicima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Italije, na kojem je istaknuta dobra suradnja i prijateljski odnosi između dvije zemlje, te spremnost za dalju uzajamnu potporu projektima, čiji je cilj pružanje potpore tijelima za provedbu zakona u borbi protiv svih vrsta organiziranog kriminala.