Ravnatelj SIPA-e Darko Ćulum posjetio Službu za poslove sa strancima

Ravnatelj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darko Ćulum posjetio je danas, 19.8.2020. godine, Službu za poslove sa strancima i sastao se sa ravanteljem Slobodanom Ujićem.

Budući da je ovo prva zvanična posjeta ravnatelja SIPA-e Službi za poslove sa strancima, na sastanku je razgovarano o svim aspektima rada ovih institucija, njihovim nadležnostima, suradnji te ulozi koju imaju u sigurnosnom sustavu Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je istaknuta dobra dosadašnja suradnja između SIPA-e i Službe za poslove sa strancima u borbi protiv krijumčarenja migranata, ali i svih drugih oblika kriminala. Sugovornici su se složili da je pitanje povećanog priliva ilegalnih migranata jedno od ključnih sigurnosnih izazova za Bosnu i Hercegovinu, te da je potrebno zajedničko djelovanje svih agencija za provedbu zakona.

U proteklom razdoblju, zajedničkim radom SIPA-e, Službe za poslove sa strancima i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, identificirano je 20 migranata za koje je utvrđeno da mogu predstavljati prijetnju javnom poretku i sigurnosti Bosne i Hercegovine. Navedene osobe uspješno su locirane i stavljene pod nadzor u imigracioni centar.

Ravnatelj Službe za poslove sa strancima zahvalio se ravnatelju SIPA-e na posjeti, čestitao mu na izboru za ravnatelja i izrazio uvjerenje da će dobra suradnja Službe za poslove sa strancima i SIPA-e biti dodatno unaprijeđena.