Ravnatelj Državne agencije za istrage i zaštitu Darko Ćulum u posjetu Republici Francuskoj

Ravnatelj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darko Ćulum, u sklopu EU projekta „Jačanje međuagencijske policijske suradnje i koordinacije u BiH“, od 19. do 21. lipnja 2023. godine, boravio je u posjeti agencijama za provođenje zakona u Republici Francuskoj.

Ured Europske unije ugostio je ravnatelje policijskih tijela Bosne i Hercegovine (SIPA, MUP Republike Srpske, Federalne uprave policije, Policije Brčko distrikta BiH i Granične policije BiH), koji su posjetili Upravu za suradnju Ministarstvo unutarnjih poslova, Uprava za europske i međunarodne poslove Francuske, Nacionalna žandarmerija, Ministarstvo pravosuđa, Uprava zajedničke policije i žandarmerije za informacijske i komunikacijske sustave i razne središnje urede (OCLDI, borba protiv kriminala u pokretu - OFAST, borba protiv trgovine drogom - OLTIM, borba protiv ilegalnih migracija).

Kako navode iz Ureda EU, suradnja agencija za provođenje zakona, borba protiv svih oblika kriminala i pravovremena razmjena podataka ključni su za sigurnost građana cijele Europe. Cilj posjete bio je unaprijediti ovu suradnju i dodatno ojačati policijske kapacitete u BiH u koordinaciji i interoperabilnosti više agencija, strateškom i taktičkom planiranju, EU i međunarodnim poslovima, kako bi se upoznali s najboljim standardima zemalja članica EU.

Tijekom posjeta ravnatelji policija mogli su saznati više o najboljim praksama i operativnom radu nacionalnih službi, kao i o suradnji u zemljama članicama EU i nečlanicama EU koristeći EMPACT, JIT i druge alate. Također su bili upoznati sa sigurnosnim prijetnjama i trendovima u organiziranom kriminalu, neregularnim migracijama i sigurnoj razmjeni informacija kroz proaktivne istrage.

Ovu posjetu podržalo je Veleposlanstvo Republike Francuske u BiH (Ured unutarnjih poslova).