Privremeno oduzeti predmeti u okviru operativne akcije kodnog naziva „Pečat“

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u suradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, MUP-a Unsko-sanske županije i Policije Brčko distrikta BiH, jučer su (7.2.2019. godine) proveli operativnu akciju kodnog naziva „Pečat“, u okviru koje je slobode lišeno devet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo iz članka 340. KZ FBiH „Udruživanje radi činjenja kaznenih djela“, u svezi s kaznenim djelom iz članka 373. stavak (2) KZ FBiH „Krivotvorenje isprave“, a u svezi s člankom 31. KZ FBiH „Saučesništvo“.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, pet osoba lišenih slobode predato je u dalju nadležnost Tužiteljstvu Unsko-sanske županije.

Prilikom pretraga na osam lokacija na području Velike Kladuše, Cazina, Bužima, Novog Grada, Kozarske Dubice, Prijedora, Banje Luke i Brčko distrikta BiH, gdje se postupalo po nalozima za pretrage, kod osoba su pronađeni i privremeno oduzeti sljedeći predmeti: 14 mobilnih telefona, tri laptopa, računar, pet pečata, 12 diploma o završenoj srednjoj školi, četiri preslike diploma o završenoj srednjoj školi, 12 svjedočanstava o završenom razredu srednje škole, tri zahtjeva za upis u srednju školu, dvije originalne diplome više poslovne škole, tri akta u svezi sa zapošljavanjem u Njemačkoj, četiri uvjerenja o završenoj osnovnoj školi, dvije prazne radne knjižice Federacije BiH, tri prazne pripravničke knjižice za zdravstvene radnike, dva ljekarska uvjerenja, četiri bjanko izvoda iz matične knjige vjenčanih, izvod iz matične knjige rođenih, svjedočanstva o završenim razredima srednje škole, uvjerenja o osposobljenosti za različite smjerove, uvjerenje o polaganju stručnog ispita Ministarstva zdravstva RS, uvjerenje FBiH o državljanstvu, ugovor o radu na neodređeno, odluka o prestanku radnog odnosa, potvrda o radnom iskustvu i uvjerenje o uspjehu učenika.