Posjeta britanskog ministra vanjskih poslova

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson posjetio je Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) kako bi se detaljnije upoznao kako Ujedinjeno Kraljevstvo podržava BiH u sprječavanju terorizma i organiziranog kriminala. Tijekom četiri godine Ujedinjeno Kraljevstvo pruža potporu u vrijednosti od 1,8 milijuna funti policijskim tijelima, namijenjenu za razvoj policijskog rada utemeljenog na obavještajnim saznanjima kroz kriminalističko-obavještajne sustave. Ovim će se omogućiti prikupljanje i dijeljenje informacija u svrhu rane identifikacije prijetnji, kao i poboljšanje operativnog rada.

Ministar vanjskih poslova sastao se sa ravnateljima sigurnosnih agencija na državnoj i entitetskoj razini, te se informirao o stupnju spremnosti bh. agencija da odgovore na različite sigurnosne prijetnje. Sugovornici ministra, uključujući i v.d. glavne tužiteljice BiH, izrazili su spremnost da rade na poboljšanju borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala.  Ministar vanjskih poslova susreo se sa policijskim službenicima Jedinice za specijalnu potporu SIPA, te im čestitao na nedavno osvojenoj srebrnoj medalji na takmičarskoj vježbi u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Također, britanski ministar vanjskih poslova susreo se i sa predstavnicima  Oružanih snaga BiH, od kojih su jedni prošli obuku u Ujedinjenom Kraljevstvu a drugi obuku koja se u sklopu programa Britanskog veleposlanstva provodi u BiH. Ovaj program koristi najbolju britansku praksu, uključujući i regrutaciju utemeljenu na dostignućima, te visokokvalitetnu, posebno prilagođenu obuku. Bh. oficiri prošli su obuku na prestižnim vojnim akademijama Sandhurst, Koledžu vojnog zrakoplovstva Cranwell i Kraljevskom koledžu obrambenih studija

Ujedinjeno Kraljevstvo je predano sigurnosti i stabilnosti Zapadnog Balkana. Britanski angažman u ovom području, putem projekata i politika, pruža potporu našim partnerima kako bi se osigurala sigurnost BiH i regiona.