Polaznici 12. kursa iz oblasti sigurnosne politike posjetili SIPA-u

Jedinicu za specijalnu potporu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) posjetili su jučer (14.6.2016. godine) polaznici 12. kursa iz oblasti sigurnosne politike BiH. Cilj posjete bio je upoznavanje sa radom i ulogom Jedinice u provedbi sigurnosne politike BiH.

Prilikom posjete polaznici kursa upoznali su se sa nadležnostima i ulogom SIPA-e u sigurnosnom sustavu BiH i pojedinostima u svezi sa uspješnom borbom protiv najsloženijih vidova kriminala u BiH, s posebnim osvrtom na ulogu Jedinice za specijalnu potporu i postignute rezultate rada. Polaznicima kursa prezentiran je dio opreme kojom raspolaže Jedinica, te pokazna vježba detekcije narkotičkih sredstava.

Posjeta Jedinici za specijalnu potporu SIPA-e postala je tradicija i uključena je u program ovog kursa od početka 2007. godine. S obzirom na ulogu i značaj SIPA-e u sustavu sigurnosti BiH, ova posjeta jedan je od značajnijih segmenata cjelоkupne obuke o sigurnosnoj politici BiH. Obuku organizira Interresorna radna grupa Vijeća ministara BiH, zadužena za praćenje implementacije dokumenta „Sigurnosna politika BiH“, a u suradnji sa Misijom OSCE-a u BiH.