Operativna akcija „Web“ – slobode lišene tri osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (18.10.2022. godine) realizirali operativnu akciju „Web“, na području Sarajeva, Tuzle, Brčkog i Lukavca, u okviru koje su pretražili stambene i poslovne objekte i pokretne stvari na osam lokacija.

Slobode su lišena tri osobe koje su sprovedene u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih.

Osumnjičenim pravnim i fizičkim osobama stavlja se na teret da su posljednjih nekoliko godina, s ciljem ostvarivanja protupravne imovinske koristi, plasirali na tržište Bosne i Hercegovine veliku količinu uvozne robe, koju su prodavali na način da su formirali grupu povjerljivih osoba koje su prema uputstvima osumnjičenih, preko interneta koristile Facebook, OLX prodajne portale i web shopove i na taj način prodavali uvezenu robu.

Roba za prodaju nalazila se u skladištima osumnjičenih pravnih osoba i većina osoba koje su objavljivale internet prodaju nisu imale nikakvog fizičkog kontakta sa prodatom robom niti su imala registrirane djelatnosti. Uskladištena roba koja je prodavana drugim pravnim osobama plaćana je preko žiro-računa, kao takva je prikazivana u knjigovodstvu i za istu su izdavane porezne fakture i fiskalni računi uz fakture, dok za robu koja je prodavana preko interneta i za gotov novac kupcima nisu izdavani fiskalni računi.

Osumnjičeni su tako uspostavili sustav dvojnog knjigovodstva, na način da su pravne osobe evidentirale sve transakcije po knjigovodstvenim vrijednostima, dok su za svoje potrebe uspostavili druge evidencije u koje su evidentirali stvarne prodaje. Na taj način ostvarene su drastične razlike u knjigovodstvenim i stvarnim prodajnim cijenama, kao i iskazanim i stvarnim prihodima.

Prilikom pretraga otkriveno je i privremeno oduzeto oko 24.800 konvertibilnih maraka, 79.925 eura, šest računara, jedan laptop, veća količina poslovne dokumentacije i podataka ekstraktovanih u digitalnom obliku.