Operativna akcija „SPIS“: slobode lišene četiri osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (u daljem tekstu: SIPA) su danas (22.5.2018. godine) u okviru operativne akcije kodnog naziva “SPIS” slobode lišili četiri osobe.

Postupajući po naredbama Općinskog suda u Sarajevu i Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu, policijski službenici SIPA-e su u suradnji sa službenicima MUP-a Sarajevske županije izvršili pretrage stambenih objekata i službenih prostorija na četiri lokacije na području Sarajeva, kao i pretrage vozila koja osumnjičene osobe koriste. Tom prilikom je pronađeno i privremeno oduzeto više mobilnih telefona sa SIM karticama.

Osumnjičene osobe se terete da su počinile kaznena djela, „Udruživanje radi činjenja kaznenih djela“ iz članka 340. stavka (1) KZ F BiH, „Zlouporaba službenog položaja ili ovlasti“ iz članka 383. stavka (1) KZ F BiH u vezi sa člankom 32. KZ F BiH, „Davanje dara i drugih oblika koristi“ iz članka 381. stavka (1) KZ F BiH, „Davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem“ iz članka 382a. stavka (1) KZ F BiH i „Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem“ iz članka 382. stavka (3) u vezi sa stavkom (2) KZ F BiH, sve u vezi sa člankom 54. i 55. KZ F BiH.

Nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama SIPA-e koja je u toku, pomenute osobe će biti predate Kantonalnom tužiteljstvu u Sarajevu na dalje postupanje.