Operativna akcija „Sky“

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu proveli su 10.3.2020. godine operativnu akciju „Sky“ po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, u okviru koje su nakon višemjesečne istrage lišili slobode pripadnike grupe za organizirani kriminal, koji se dovode u svezu s međunarodnim transportom opojne droge na području Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Poljske i Savezne Republike Njemačke.

Navedene osobe se sumnjiče da su počinile kazneno djelo „Organizirani kriminal“ propisano člankom 250. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, u svezi s kaznenim djelom „Neovlašteni promet opojnim drogama“ propisanim člankom 195. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

U okviru operativne akcije od organizatora grupe za organizirani kriminal privremeno je oduzeto oko 500.000,00 KM u različitim apoenima, tri skupocjena motorna vozila, različito oružje i streljivo, kao i dvije novčanice u iznosu od 50 EUR-a. Također, oduzeto je i jedno skupocjeno vozilo za koje je utvrđeno da je ukradeno u Saveznoj Republici Njemačkoj, određena količina opojne droge i 43 novčanice u apoenima od 500 EUR-a.

Vještačenjem privremeno oduzetih novčanica 28.07.2020. godine, utvrđeno je da su 43 novčanice u apoenu od 500 EUR-a i dvije novčanice u apoenu od 50 EUR-a krivotvorene.