SIPA LIŠILA SLOBODE ŠEST OSOBA

OPERATIVNA AKCIJA KODNOG NAZIVA „BREND“

U okviru predmeta kodnog naziva „Brend“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pretražili su danas (3.2.2021. godine) osobe, stambene objekte, službene prostorije Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine i pokretne stvari koje koristi šest osumnjičenih osoba, službenika Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine. Pretrage su izvršene na sedam lokacija na području Tuzle, Bijeljine, Gradačca, Lukavca i Lepnice u općini Orašje.

Slobode je lišeno šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo iz članka 249. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine „Udruživanje radi činjenja kaznenih djela“, u svezi sa kaznenim djelima iz članka 217. „Primanje dara i drugih oblika koristi“ i članka 220. „Zlouporaba položaja ili ovlasti”, propisanih istim zakonom.

Tijekom pretraga otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, laptopi i interne evidencije, te predmeti koji potiču iz kaznenog djela.

Osobe lišene slobode privedene su u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade, nakon čega će biti predate u dalju nadležnost Tužiteljstvu BiH.

Navedene aktivnosti provedene su pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i u suradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanske županije i Ministarstva unutarnjih poslova Posavske županije.