Operativna akcija „Istok – Tigris“ –lišena slobode jedna osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su (21. 5. 2024. godine), u suradnji sa Tužiteljstvom Bosne i Hercegovine, u okviru predmeta kodnog naziva „Istok – Tigris“, na području Sarajeva lišili slobode jednu osobu, državljanina Kraljevine Nizozemske, porijeklom iz Republike Irak, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila kaznena djela „Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenje migranata“ i „Krijumčarenje ljudi“, propisana Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine.

Osoba lišena slobode sumnjiči se da je bila član grupe za organizirani kriminal koja je djelovala na području Republike Irak, Kraljevine Jordan, Republike Turske, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Europske Unije i koja je tijekom 2022. godine prokrijumčarila više od 1500 državljana Republike Irak kroz teritoriju Bosne i Hercegovine u zemlje Europske Unije, na temelju čega je ostvarila višemilijunsku protupravnu imovinsku korist.

Nakon kriminalističke obrade osoba lišena slobode bit će predata u dalju nadležnost Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

Privremeno su oduzeti i predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku.

Policijski službenici SIPA-e nastavljaju pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine aktivnosti dokumentiranja navedenih kaznenih djela koje se provode u suradnji sa EUROPOL-om te policijskim tijelima Republike Hrvatske, Republike Slovenije, Savezne Republike Njemačke, Velike Britanije i dr.

Također, tijekom realizacije navedene akcije ostvarena je suradnja sa Graničnom policijom, Obavještajno-sigurnosnom agencijom i Službom za poslove sa strancima.