Operativna akcija „Istok-San“ – slobode lišeno jedna osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (07.09.2022. godine) slobode lišili jednu osobu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo kaznena djela „Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenih djela "krijumčarenje migranata" „i „Krijumčarenje lica“ propisana Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine.

Osoba je lišena slobode po nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, nakon čega je sprovedena u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

Navedene aktivnosti su nastavak operativne akcije „Istok-San“, koju su policijski službenici SIPA-e provodili u prethodnom periodu, u suradnji sa Graničnom policijom Bosne i Hercegovine, Službom za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine, tijekom koje je ostvarena suradnja sa policijskim tijelima Republike Hrvatske, Republike Slovenije, Republike Austrije te Europola, kao i sa Obavještajno sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srpske i Ministarstvom unutarnjih poslova Kantona Sarajevo, kada je spriječeno krijumčarenje preko stotinu migranata.