Operativna akcija „Hirijet “ –lišena slobode jedna osoba

Dana 15. 05. 2024. godine policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, u sklopu operativne akcije „Hirijet“, na području Tuzle realizirali su pretrage na dvije lokacije te su tom prilikom pronađeni predmeti koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem kaznenom postupku.

Jedna je osoba lišena slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinila kazneno djelo „Krijumčarenje ljudi“, iz članka 189. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, u svezi s kaznenim djelom „Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenje migranata“, iz članka 189a. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine. Osumnjičeni se tereti da je početkom 2021. godine, kao vlasnik – osnivač i ravnatelj pravne osobe za međunarodni transport, u namjeri da za sebe pribavi protupravnu korist organizirao grupu za organizirani kriminal s ciljem prelaska više migranata preko državne granice Bosne i Hercegovine u državu Europske Unije, pri čemu je bio svjestan da navedeni migranti ne ispunjavaju uvjete za legalan ulazak u Europsku Uniju.

Pretrage su izvršene po nalogu Suda BiH i pod nadzorom Tužiteljstva BiH, a u suradnji sa Ministarstvom unutarnjih poslova Tuzlanskog kantona. Također, ostvarena je intenzivna suradnja sa policijskim tijelima Republike Srbije, Republike Slovenije, EUROPOL-om, a potporu je pružio i Policijski centar Jugoistočne Europe (SELEC)

Osoba lišena slobode bit će ispitana u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu, a o daljem statusu osobe dlučit će postupajući tužitelj Tužiteljstva BiH.