Operativna akcija „Hilux“ – slobode lišene tri osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (3.8.2022. godine) na području Sarajeva, Kreševa, Gruda i Širokog Brijega realizirali operativnu akciju „Hilux“ i pretražili stambene objekte i pokretne stvari na devet lokacija.

Slobode su lišene tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo „Nedozvoljen promet akciznih proizvoda“, propisano Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine.

Osobe lišene slobode sprovedene su u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih.

Prilikom pretraga otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, i to 2500 kilograma duhana u listu, 300 kilograma rezanog duhana i jedna mašina za rezanje duhana.

Pretrage su realizirane po usmenom nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, u uaradnji sa Upravom za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine i Ministarstvom unutaršnjih poslova Zapadnohercegovačkog kantona.