Operativna akcija „BLACK TIE 2“

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Sarajeva, Zenice i Mostara započeli operativnu akciju „BLACK TIE 2“, u okviru koje se vrše pretrage na više lokacija. Meta akcije je više osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba, a među lišenima slobode su i visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija za provedbu zakona. U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija.

Operativna akcija rezultat je zajedničkog rada na predmetu SIPA-e sa Ministarstvom unutarnjih poslova Kantona Sarajevo i Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH.

Navedene aktivnosti provode se po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo „Organizirani kriminal“, u svezi s kaznenim djelima „Pranje novca“, „Neovlašteni promet opojnim drogama“, „Primanje dara i drugih oblika koristi“ i „Zlouporaba položaja ili ovlasti“, propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Potporu na terenu pružaju Ministarstvo unutarnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

U aktivnostima koje se provode međunarodnu potporu su pružili FBI, DEA i Europol.