Operativna akcija „Bjegunac“- pretresi na 22 lokacije

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (u daljem tekstu: SIPA) danas su (22.11.2021. godine) započeli pretrese na 22 lokacije na području Bijeljine, Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Špionice, Pelagićeva i Orašja, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena kaznena djela „Organizirani kriminal“ u vezi sa kaznenim djelom „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz Kaznenog zakona Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

U operativnoj akcija „Bjegunac“ policijski službenici SIPA-e pretresaju osobe, stambene objekte i pokretne stvari koje su u vlasništvu ili ih koriste osumnjičene osobe i privremeno oduzimaju predmete koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena kaznena djela.

Pretresi se vrše po nalozima Osnovnog suda Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i pod nadzorom postupajućeg tužitelja Tužiteljstva Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, u saradnji sa policijskim službenicima Policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske i Ministarstva untarnjih poslova Posavske županije.

Nevedene aktivnosti su nastavak operativne akcije „Bjegunac“ koja je započeta 21.11.2021. godine, po nalogu Osnovnog suda Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, kojom prilikom je na graničnom prelazu Orašje slobode lišena jedna osoba, kada je izvršen pretres osobe i putničkog motornog vozila koje koristi ova osoba. Istog dana na području Bijeljine policijski službenici su izvršili pretres kuće i vikendice koju koristi osoba lišena slobode.

Uzimajuću u obzir da su aktivnosti policijskih službenika u toku, o detaljima operativne akcije javnost će biti informirana naknadno.