Operativna akcija „Šljivice“ – SIPA lišila slobode 13 osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, uz asistenciju Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanskog kantona i Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine, proveli su 09. 07. 2024. godine operativnu akciju kodnog naziva „Šljivice“ te izvršili pretrage osoba, objekata i pokretnih stvari na 18 lokacija na području Tuzle, Živinica, Lukavca, Gračanice, Šamca, Bijeljine i Zvornika po nalozima Suda Bosne i Hercegovine.

Jedna osumnjičena osoba je u bjekstvu, dok je 13 osumnjičenih osoba lišeno slobode tijekom provođenja operativne akcije te su u svojstvu osumnjičenih, a po ovlaštenju tužitelja, ispitani u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu, nakon čega se sa osobama postupalo sukladno uputama postupajućeg tužitelja.

Osobe lišene slobode sumnjiče se da su počinile kazneno djelo „Organizirani kriminal“, u svezi s kaznenim djelima „Nedozvoljen promet akciznih proizvoda“, „Nedozvoljeno skladištenje robe”, „Nedopuštena trgovina” i „Pranje novca“, propisanim Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine.

Prilikom pretraga pronađeni su i privremeno oduzeti sljedeći predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku i koji se mogu dovesti u svezu s počinjenjem kaznenih djela za koja se sumnjiče osumnjičene osobe, te u svezi s počinjenjem drugih kaznenih djela: 36.500 paklica cigareta, novac – cca 9.000 KM, tri putnička motorna vozila, oko 100 kg duhana u listu, oko 230 kg rezanog duhana, filteri prazni za punjenje cigareta – cca 59.000 komada, dvije mašine za rezanje duhana, dvije mašine za punjenje cigareta, pet ručnih mašina za punjenje cigareta, tri digitalne vage, 15 mobilnih telefona, 14 SIM kartica i jedan snimač videonadzora. Vrijednost privremeno oduzete robe i predmeta je oko 450 000 KM.