Okončane pretrage u okviru operativne akcije „Nasljednik”

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske pretražili su osobe, objekte i pokretne stvari na ukupno pet lokacija, na jednoj lokaciji u Palama, na dvije lokacije u Istočnom Sarajevu, jednoj lokaciji u Prnjavoru i jednoj lokaciji u Banjaluci. Aktivnosti su provedene 15.5.2018. godine u okviru operativne akcije kodnog naziva „Nasljednik“.

Pretrage su izvršene na temelju naloga Suda Bosne i Hercegovine i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, prilikom čega su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu s počinjenjem kaznenog djela iz članka 250. KZ BiH „Organizirani kriminal“, u svezi s kaznenim djelom iz članka 195. KZ BiH „Neovlašteni promet opojnim drogama“, i kaznenog djela iz članka 214. KZ BiH „Krijumčarenje“.  

Tijekom pretraga privremeno je oduzeto 8837 grama zeljaste materije koja izgledom podsjeća na opojnu drogu marihuanu ili skank, putničko motorno vozilo marke škoda fabia, digitalna vaga, tri kartonske kutije sa 42 pakovanja težine od po jednog kilograma praškaste materije „agrostemin“, koja se upotrebljava u gospodarstvenoj proizvodnji, a koja je prokrijumčarena riječnim tijekom iz Republike Srbije, 15 komada municije kalibra 7,9 mm, pet lovačkih patrona, dvije male kašike sa tragovima nepoznate materije, oko jedan kilogram nepoznate praškaste materije, mobilni telefoni, laptop, centralna računarska jedinica, skener, štampač, SIM kartice, nosači SIM kartica, pečati pravnih osoba, poslovna dokumentacija, bankovne kartice, fakture, osobni dokumenti, interne evidencije, bilješke i drugi predmeti.

Prilikom pretraga policijskim službenicima SIPA-e podršku je pružila Granična policija Bosne i Hercegovine, angažiranjem službenog psa sa vodičem na jednoj lokaciji u Palama.

Slobode su lišene tri osobe, te su, nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama SIPA-e, predate Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.