Nastavak aktivnosti u predmetu „Zadruga“

23.5.2018. - U nastavku aktivnosti u okviru operativne akcije kodnog naziva „Zadruga“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pretražuju službene prostorije 15 pravnih osoba na području Sarajeva, Mostara, Livna, Konjica, Širokog Brijega, Tuzle, Gradačca, Donjeg Vakufa i Zenice.

Pretrage se vrše po nalogu Županijskog suda Županije Sarajevo, zbog sumnje u izvršenje kaznenog djela iz članka 342. st. (2) i (3) KZ FBiH „Organizirani kriminal“, u svezi s kaznenim djelom iz članka 272. stavka (2) u svezi sa stavom (1) KZ FBiH „Pranje novca“, iz članka 383. stavak (3) u svezi sa stavkom (1) KZ FBiH „Zlouporaba službenog položaja“, iz članka 373. stavka (2) u svezi sa stavkom (1) KZ FBiH „Krivotvorenje isprave“ i iz članka 193. KZ FBiH „Nedozvoljeno korištenje osobnih podataka“.

Tijekom realizacije navedenih aktivnosti, u koordinaciji sa Županijskim tužiteljstvom Županije Sarajevo i Županijskim sudom u Sarajevu, izdejstvovane su tri usmena naloga za pretragu koja se odnose na dvije pravne osobe i jedan stambeni obiteljski objekat.

Navedene aktivnosti policijski službenici SIPA-e provode u suradnji sa policijskim službenicima MUP-a Županije Sarajevo, MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije, MUP-a Županije 10, MUP-a Zapadno-hercegovačke županije, MUP-a Tuzlanske županije, MUP-a Srednjobosanske županije i MUP-a Zeničko-dobojske županije.

U okviru predmeta „Zadruga“ u prethodnom periodu policijski službenici SIPA realizirali su dvije operativne akcije u koordinaciji i pod nadzorom Županijskog tužiteljstva Županije Sarajevo. SIPA je u nastavku suradnje sa Županijskim tužiteljstvom Županije Sarajevo po navedenom predmetu podnijela izvješće o postojanju osnova sumnje o počinjenim kaznenim i izvršiteljima protiv dvije fizičke osobe i dvije pravne osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo iz članka 272. KZ FBiH „Pranje novca“, na način da su prijavljene fizičke osobe u periodu od 2010. godine do 2017. godine osnovale dvije pravne osobe kao agencije za posredovanje u zapošljavanju, putem kojih su, po osnovu fakturiranja usluga koje stvarno nisu izvršene, omogućili prikrivanje prirode, izvora i porijekla novčanih sredstava u ukupnom iznosu od 51.765.502,19 KM koja su stečena kaznenimm djelima.

Više informacija bit će dostupno javnosti nakon završetku aktivnosti.