Međunarodna operativna akcija „ATM“ – pretrage na 13 lokacija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su, u sklopu međunarodne operativne akcije „ATM“, na području Sarajeva i Zenice započeli pretrage poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na 13 lokacija.

Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena kaznena djela „Organizirani kriminal“ i „Pranje novca“, propisana Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine.

Pretrage se vrši po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, u suradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona.

Navedene aktivnosti rezultat su rada Zajedničkog istražnog tima SIPA-e i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Specijalnog tužiteljstva Republike Slovenije i Policije Republike Slovenije, koji je započet u veljači 2022. godine.

U okviru ove međunarodne operativne akcije koju provode policijski službenici SIPA-e na područu Bosne i Hercegovine, danas su u Republici Sloveniji započete pretrage na preko 70 lokacija u okviru kojih je planirano lišenje slobode više od 50 osoba.

U tijeku su i aktivnosti na prikupljanju podataka o novčanim sredstvima koja osumnjičene osobe posjeduju na računima banaka i sefovima u kojima, eventualno, drže novčana sredstva.

Uzimajući u obzir da je međunarodna operativna akcija „ATM“ u tijeku, o konačnom ishodu javnost će biti informirana naknadno.

Aktivnosti Zajedničkog istražnog tima realizirane su uz pomoć EUROJUST-a.