OPERATIVNA AKCIJA „TEBRA”

LjUBUŠKI: SIPA lišila slobode dva lica

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (u daljem tekstu: SIPA) jučer su (05.07.2019. godine) u suradnji sa USKOK-om i MUP-om Republike Hrvatske, na području Ljubuškog, proveli operativnu akciju kodnog naziva „Tebra“.

Prilikom realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na četiri lokacije i lišili slobode dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinila kaznena djela iz članka 250. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine „Organizirani kriminal” u svezi sa člankom 195. “Neovlašteni promet opojnim drogama“ istog zakona.

Prilikom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto više mobilnih telefona, SIM i memorijskih kartica, pet komada automatskog vatrenog oružja, veća količina municije raznog kalibra, 10 okvira za automatsku pušku, četiri električna detonatorska upaljača, dvije kamuflažne kamere sa antenom i ručna radio veza „COBRA“.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode biće predate Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine na dalje postupanje.

Zahvaljujemo se policijskim službenicima Granične policije BiH i Ministarstva unutarnjih poslova Zapadno-Hercegovačkog kantona na pruženoj pomoći prilikom realizacije ove akcije.