Putem elektronskog obrasca zaprimljeno 7 korisnih informacija

„Krimolovci“ u travnju: Zaprimljeno 462 poziva i 10 korisnih informacija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (u daljem tekstu: SIPA) u travnju2018. godine registrirali su 462 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“.

U navedenom periodu od građana je zaprimljeno 10 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim kaznenim djelima i počiniteljima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvješća.

Pored navedenog, putem elektronskog obrasca za prijavu kaznenog djela zaprimljeno je 69 prijava, od čega sedam korisnih informacija o počinjenim ili planiranim kaznenim djelima i počiniteljima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvješća.

Najveći broj informacija odnosio se na kaznena djela u vezi sa zlouporabom službenog položaja. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektronskog obrasca, 17 je proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po tri je postupala i SIPA.

U izvještajnom periodu pristiglo je 13 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“ ili elektronskog obrasca za prijavu kaznenog djela.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 96 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505.