„Krimolovci“ u studenom: Zaprimljen 401 poziv i 58 korisnih informacija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u studenom 2014. godine registrirali su ukupno 401 poziv na telefonskoj liniji „Krimolovci“.

U navedenom periodu od građana je zaprimljeno 58 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim kaznenim djelima i njihovim počiniteljima, na temelju kojih je sačinjeno isto toliko izvješća.

Najveći broj informacija odnosio se na kazneno djelo neovlašteni promet opojnim drogama (11), zlouporaba položaja ili ovlasti (9), te ostala kaznena djela (9).

Od ukupnog broja zaprimljenih informacija, 58 je zajedno sa izvješćima proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim tijelima u Bosni i Hercegovini, a po tri je postupala i SIPA.

U izvještajnom periodu pristiglo je 58 povratnih informacija od nadležnih policijskih tijela, koje su u svezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“. Na temelju toga utvrđeno je da je postupanje po navedenim informacijama rezultiralo podnošenjem nadležnim tužiteljstvima pet izvješća o počinjenom kaznenom djelu i izvršiteljima, a dva izvješća dostavljena su na ocjenu.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 134 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505.