„Krimolovci“ u srpnju: Zaprimljeno 282 pozivа i 17 korisnih informacija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u srpnju 2015. godine registrirali su ukupno 282 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“.

U navedenom periodu od građana je zaprimljeno 17 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim kaznenim djelima i počiniteljima, na temelju kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvješća.

Pored navedenog, putem elektroničkog obrasca za prijavu kaznenog djela, koji je uspostavljen  na web stranici SIPA-e u veljači ove godine, zaprimljeno je 30 prijava, od čega 18 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim kaznenim djelima i počiniteljima, na temelju kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvješća.

Najveći broj informacija odnosio se na neovlašteni promet opojnim drogama i  oružjem. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektroničkog obrasca, 35 je zajedno sa izvješćima proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim tijelima u Bosni i Hercegovini, a po osam je postupala i SIPA.

U izvještajnom periodu pristigle su 23 povratne informacije od nadležnih policijskih i drugih tijela, koje su u svezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“ ili elektroničkog obrasca za prijavu kaznenog djela. Na temelju ovoga utvrđeno je da je postupanje po navedenim informacijama rezultiralo podnošenjem nadležnom tužiteljstvu dva izvješća o počinjenom kaznenom djelu i počinitelju.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 112 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505.