„Krimolovci“ u siječnju: Zaprimljena 421 prijava od kojih je 26 sa korisnim informacijama

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u siječnju 2021. godine registrirali su 295 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“, od kojih je deset bilo sa korisnim informacija o počinjenim ili planiranim kaznenim djelima i počiniteljima, na temelju kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvješća.

Pored navedenog, putem elektroničkog obrasca za prijavu kaznenog djela primljeno je 126 prijava, od kojih je deset sa korisnim informacijama o počinjenim ili planiranim kaznenim djelima i počiniteljima, na temelju kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvješća.

Najveći broj informacija odnosio se na kaznena djela u svezi s opojnim drogama, zlouporabom službenog položaja, krijumčarenjem oružja, ljudi i roba te ostalim kaznenim djelima. Od ukupnog broja primljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektroničkog obrasca, 17 je proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim tijelima u Bosni i Hercegovini, a po devet je postupala i SIPA.

U siječnju je primljeno 11 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih tijela, koje su u svezi s ranije dostavljenim informacijama primljenim putem „Krimolovaca“ ili elektroničkog obrasca za prijavu kaznenog djela.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 84 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505.