„Krimolovci“ u rujnu: Zaprimljeno ukupno 350 prijava od kojih je 15 sa korisnim informacijama

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u rujnu 2020. godine registrirali su 255 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“, od kojih su tri bila sa korisnim informacija o počinjenim ili planiranim kaznenim djelima i počiniteljima, na temelju kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvješća.

Pored navedenog, putem elektroničkog obrasca za prijavu kaznenog djela zaprimljeno je 95 prijava, od kojih je 12 sa korisnim informacijama o počinjenim ili planiranim kaznenim djelima i počiniteljima, na temelju kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvješća.

Najveći broj informacija odnosio se na kaznena djela u svezi s opojnim drogama, zlouporabom službenih ovlaštenja te krijumčarenjem ljudi i roba. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektroničkog obrasca, 13 je proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim tijelima u Bosni i Hercegovini, a po dvije je postupala i SIPA.

U rujnu je primljeno 14 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih tijela, koje su u svezi s ranije dostavljenim informacijama primljenim putem „Krimolovaca“ ili elektroničkog obrasca za prijavu kaznenog djela.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 63 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505.