„Krimolovci“ u rujnu: Zaprimljeno 376 poziva i deset korisnih informacija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u rujnu 2017. godine registrirali su 376 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“. U navedenom periodu od građana je zaprimljeno deset korisnih informacija o počinjenim ili planiranim kaznenim djelima i počiniteljima, na temelju kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvješća. Pored navedenog, putem elektroničkog obrasca za prijavu kaznenog djela zaprimljeno je 68 prijava, od čega 18 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim kaznenim djelima i počiniteljima, na temelju kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvješća.

Najveći broj informacija odnosio se na neovlašteni promet opojnim drogama i gospodarstveni kriminal. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektroničkog obrasca, 28 je proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim tijelima u Bosni i Hercegovini, a po sedam je postupala i SIPA.

U izvještajnom periodu pristigle su 22 povratne informacije od nadležnih policijskih i drugih tijela koje su u svezi s ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“ ili elektroničkog obrasca za prijavu kaznenog djela, na temelju čega je utvrđeno da je postupanje po navedenim informacijama rezultiralo podnošenjem nadležnim tužiteljstvima dva izvješća o počinjenim kaznenim djelima i počiniteljima.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 68 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505.