„Krimolovci“ u lipnju: Zaprimljeno ukupno 340 prijava od kojih je 29 sa korisnim informacijama

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u lipnju 2020. godine registrirali su 245 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“, od kojih su četiri bila sa korisnim informacija o počinjenim ili planiranim kaznenim djelima i počiniteljima, na temelju kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvješća.

Pored navedenog, putem elektroničkog obrasca za prijavu kaznenog djela zaprimljeno je 95 prijava, od kojih je 25 sa korisnim informacijama o počinjenim ili planiranim kaznenim djelima i počiniteljima, na temelju kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvješća.

Najveći broj informacija odnosio se na kaznena djela u svezi s opojnim drogama, zlouporabom službenog položaja, gospodarstvenim kriminalom, krijumčarenjem, ratnim zločinima i ostalim kaznenim djelima. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektroničkog obrasca, 24 su proslijeđene na dalje postupanje nadležnim policijskim tijelima u Bosni i Hercegovini, a po pet je postupala i SIPA.

U lipnju je primljeno 12 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih tijela koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“ ili elektroničkog obrasca za prijavu kaznenog djela.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 36 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505.