Kadeti četvrte generacije SIPA-e položili zakletvu

U prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu danas je (2.3.2021. godine) osam kadeta SIPA-e položilo svečanu zakletvu pred ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem. Polaganjem zakletve oni su zvanično stupili na dužnost u SIPA-i u činu policajac.

Nakon što su prošli rigoroznu selekciju u okviru natječajne procedure za prijem kadeta SIPA-e, osam polaznika pohađalo je i uspješno završilo osnovnu policijsku obuku za sticanje čina policajac, koju je provela Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić rekao je da se od njih očekuje da rade profesionalno i požrtvovano i da mu je drago što je SIPA od danas ojačana mladim kadrovima, te pozvao kadete na maksimalnu profesionalnost i zalaganje prilikom obavljanja poslova i zadataka na budućim radnim mjestima.

Ravnatelj SIPA-e Darko Ćulum, prilikom obraćanja kadetima, rekao je da SIPA danas sa ponosom promovira četvrtu generaciju kadeta i poručio im da je velika čast i odgovornost biti policijski službenik SIPA-e, te da se od njih očekuje da posao policijskog službenika obavljaju zakonito, profesionalno i časno te da uvijek budu u službi građana.

Pored ministra sigurnosti BiH i ravnatelja SIPA-e, ceremoniji su nazočili zamjenik ministra sigurnosti Nedeljko Jović i zamjenik ravnatelja SIPA-e Đuro Knežević.