Delegacija Europola posjetila SIPA-u

Povodom svečanog potpisivanja Sporazuma o operativnoj i strateškoj suradnji između Bosne i Hercegovine i Ureda Europske policije (Europol), Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) danas je posjetila delegacija Europola na čelu sa ravnateljem Robom Wainrightom, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i predstavnici Delegacije Europske unije u BiH na čelu sa šefom Odjela za vladavinu prava Richardom Woodom.

Delegacija Europola sastala se sa zamjenikom ravnatelja SIPA-e Đurom Kneževićem i načelnicima organizacijskih jedinica Ernadom Musićem i Draganom Mumovićem.

Nakon prezentacije rada i uloge SIPA-e u sigurnosnom sustavu BiH, zamjenik ravnatelja SIPA-e izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Europola. On je rekao da je ovo veoma značajan sporazum i da će SIPA pružiti svoj maksimum u borbi protiv svih vidova kriminala iz svoje nadležnosti, te na taj način doprinijeti sigurnijem okruženju za građane BiH i Europske unije.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine rekao je da je SIPA ponos Bosne i Hercegovine i kao prioritet u radu naveo borbu protiv organiziranog kriminala, terorizma i korupcije. On je naglasio da će najviše SIPA surađivati sa Europolom i da će imati veliku potporu Ministarstva sigurnosti BiH u budućem radu.

Ravnatelj Europola je istakao da je borba protiv terorizma i organiziranog kriminala za Europol jako bitna, te da su SIPA i Europol prirodni partneri jer su im nadležnosti kompatibilne. On smatra da SIPA treba iskoristiti mogućnosti koje joj se pružaju budući da je potpisivanjem današnjeg sporazuma bh. policija povezana sa 40 drugih zemalja potpisnica navedenog sporazuma.

Šef Odjela za vladavinu prava Delegacije Europske unije u BiH rekao je da borba protiv terorizma treba biti jedan od prioriteta SIPA-e i Europola, te da su fondovi Europske unije, osim ostalim članicama Europola, na raspolaganju i SIPA-i.

Predstavnici obje delegacije naglasili su da će se u budućnosti pridržavati sporazuma i dodatno ga unapređivati, kako bi borba sa sigurnosnim izazovima današnjice bila efikasnija.