BiH skinuta sa sive liste MONEYVAL-a

Delegacija Bosne i Hercegovine pri Moneyvalu nazočila je 48. plenarnom zasjedanju Komiteta Vijeća Europe za sprječavanje pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL) koje je održano u periodu od 14.9. do 18.9.2015. godine u Strasbourgu.

Prema informacijama predstavnika SIPA-e koji je i šef Delegacije BiH pri MONEYVAL-u, Delegacija BiH na Plenarnoj sjednici predstavila je 4. Izvješće Bosne i Hercegovine o uzajamnoj procjeni mjera za sprječavanje pranja novca i financiranje terorizma. Izvješće je usvojeno uz pozitivne komentare i ocjene za državu.           

Imajući u vidu značajan napredak koji je Bosna i Hercegovina ostvarila u posljednja četiri mjeseca u oblasti provedbe mjera za sprječavanje pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, na Plenarnoj sjednici MONEYVAL-a usvojen je prijedlog MONEYVAL sekretarijata za skidanje Javne izjave koja je objavljena 01.06.2014. godine, što znači da je Bosna i Hercegovina skinuta sa MONEYVAL sive liste, te stavljena u rang država sa redovnom procedurom izvješćivanja.