Zbog terorizma lišena slobode jedna osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su (19. 04. 2024. godine), postupajući po usmenom nalogu Suda Bosne i Hercegovine, na području Zenice pretražili stambene i pomoćne objekte i pokretne stvari na dvije lokacije i slobode lišili jednu osobu.

Osoba je lišena slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinila kazneno djelo „Terorizam“, propisano Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine.

Nakon lišenja slobode osoba je sprovedena u prostorije SIPA radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičene. O daljem statusu osobe odredit će Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine.

Tijekom pretrage otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku i to dva mobilana telefona, nož i pištolj za koji se sumnja da je navedena osoba koristila na snimku, a za koji je na licu mjesta utvrđeno da se u stvari ne radi o pravom  vatrenom oružju.

Prema prikupljenim saznanjima, navedena osoba je na svom Facebook profilu objavilа videosnimak na kojem se predstavlja kao Edin Podgora i govori da je krenuo ubijati nevjernike i čifute, te neprijatelje muslimana i da će ubijati nožem koji se vidi na videu, kao i pištoljem nepoznate marke.

Navedene aktivnosti realizirane su u suradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine i Ministarstvom unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.