U združenoj akciji SIPA-e i UNO provode se pretrage na više lokacija

Postupajući po nalozima Suda BiH i Tužiteljstva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u združenoj akciji sa pripadnicima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, započeli su danas, 25.6.2013. godine, pretrage na četiri lokacije na području Srednjobosanske županije (SBŽ), uz asistiranje pripadnika MUP-a SBŽ.
U okviru navedenih aktivnosti izvršene su pretrage dvije benzinske crpke, kao i dva poslovna objekta određenih kompanija na području Fojnice i Kiseljaka, te vozila koja koriste pravne i fizičke osobe, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela iz članka 210. KZ BiH „Porezna utaja ili prijevara“, u vezi sa prometom nafte i naftnim derivatima.
Pretrage su još uvijek u tijeku, a pronađeni dokazni materijal bit će privremeno oduzet radi vještačenja i korištenja u daljem postupku.
Akcija je usmjerena na dokazivanje sumnje da su određene osobe u svojstvu odgovornih osoba u pravnim subjektima koji se bave trgovinom naftom i naftnim prerađevinama, sačinjavale lažnu dokumentaciju, te vršile tzv. fiktivni promet, čime je proračun Bosne i Hercegovine oštećen u iznosu većem od 270.000,00 KM, koliko je do sada utvrđeno.
Aktivnosti u okviru ovog predmeta bit će nastavljene, a o konačnim rezultatima akcije javnost će biti naknadno informirana.