U tijeku izvođenje operativne akcije kodnog naziva “Damar”

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), rano jutros (26.9.2018. godine), u suradnji sa Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Austrije i Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srbije, te uz pomoć policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, započeli su realizaciju međunarodne policijske akcije kodnog naziva „Damar“.

Akcija je usmjerena na prikupljanje dokaza o izvršenju kaznenog djela iz članka 250. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine „Organizirani kriminal“, u svezi s kaznenim djelom iz članka 195. istog zakona „Neovlašteni promet opojnim drogama“.

U tijeku su pretrage stambenih i poslovnih objekata, pokretnih stvari i osoba na šest lokacija na području Bijeljine i Vukosavlja.

Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni u periodu od travnja do rujna 2018. godine, s ciljem sticanja protupravne imovinske koristi, osnovali organiziranu kriminalnu skupinu radi proizvodnje i krijumčarenja opojne droge marihuane i njenog derivata skanka iz Bosne i Hercegovine u Republiku Austriju.

Aktivnosti se izvode po nalozima Suda BiH i Tužiteljstva BiH, a do sada su slobode lišene tri osobe i otkrivena laboratorija sa vještačkim uvjetima za uzgoj marihuane.

O rezultatima akcije javnost će biti naknadno informirana.