U tijeku akcija „List 1“ – SIPA i UNO pretražuju objekte na deset lokacija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i pripadnici Uprave za neizravno oporezivanje BiH započeli su rano jutros (14.10.2015. godine) akciju kodnog naziva „List 1“, koja se izvodi u suradnji sa policisjkim službenicima MUP-a Tuzlanske županije, MUP-a Županije Sarajevo, MUP-a Republike Srpske i Policije Brčko distrikta. Aktivnosti se provode po nalozima Suda BiH i Tužiteljstva BiH, a nastavak su akcije „List“ koja je realizirana u srpnju ove godine.

U tijeku su pretrage objekata na deset lokacija na području općina Tuzla, Bijeljina, Srebrenik, Gradačac, Brčko, Sarajevo i Istočno Sarajevo zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo iz članka 250. KZ BiH „Organizirani kriminal“, u svezi s kaznenim djelom iz članka 210a. KZ BiH „Nedozvoljen promet akciznih proizvoda“, a sve u svezi sa člankom 29. KZ BiH (Saučesništvo).

Pripadnici organizirane kriminalne grupe sumnjiče se da su u periodu od ožujka do listopada 2015. godine, s ciljem sticanja protupravne imovinske koristi, neovlašteno prodavali veće količine rezanog duhana, bez prethodnog obilježavanja akciznim markicama i plaćanja obvezne akcize. Glavni osumnjičeni se sumnjiči da je kupovao duhan u listu, organizirao rezanje, preradu i pakovanje u različitim količinama, a potom prodavao posrednicima koji su rezani duhan plasirali na tržište.

Prema preliminarnim procjenama, u navedenom periodu prodato je najmanje 15 hiljada kilograma rezanog duhana, čime je proračun BiH oštećen za iznos od oko 1.200.000 KM, a pribavljena protupravna imovinska korist veća je od 80 hiljada KM.

Više informacija bit će saopćeno tijekom dana.