U SIPA-i održana obuka u okviru IPA 2013 Тwinning projekta „Potpora borbi protiv pranja novca”

Dana 23.4.2018. godine u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u okviru IPA 2013 Twinning projekta pod nazivom „Potpora borbi protiv pranja novca“, realizirana obuka koju su održali službenici Financijsko-obavještajnog odjela SIPA-e i eksperti Europske unije.

Obuci je nazočilo preko 60 sudionika iz bankarskog sektora i određenog broja agencija zaduženih za nadzor nad radom obveznika Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti.

Sudionicima su predstavljene aktivnosti Financijsko-obavještajnog odjela SIPA-e, aktivnosti procjene rizika od pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti u BiH, aktualne tipologije i indikatori pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti u BiH i zemljama Europske unije, te novosti u europskom zakonodavstvu u ovoj oblasti.

Cilj obuke je unapređenje rada službenika banaka u BiH u poslovima sprječavanja pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, otkrivanja i prijavljivanja sumnjivih transakcija i suradnje sa Financijsko-obavještajnim odjelom SIPA-e.

Ova obuka predstavlja jednu u nizu aktivnosti koje SIPA poduzima s ciljem poboljšanja sustava prevencije i otkrivanja pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti u Bosni i Hercegovini.