U akciji „Tešanj“ SIPA pronašla veliku količinu naoružanja

Postupajući po nalozima Suda BiH i Tužiteljstva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uz asistenciju pripadnika Oružanih snaga BiH, u okviru akcije kodnog naziva „Tešanj“, započeli su prekjučer, 8.7.2013. godine, pretrage zemljišta na lokalitetu sela Kaloševići, općina Tešanj, prilikom čega su pronašli veću količinu oružja i eksplozivnih sredstava protuoklopne namjene.
U okviru navedenih aktivnosti do sada je pronađeno i iskopano 588 kumulativnih projektila za ručni raketni bacač - RPG, kao i 589 barutnih punjenja za projektile. Pored navedenog, pronađeno je i 60 projektila 84 mm za bestrzajni top, a po mišljenu relevantnog stručnjaka za navedenu oblast radi se o projektilima iranskog i švedskog porijekla.
Prema raspoloživim obavještajnim podacima oružje je na pomenuti lokalitet planski i organizirano skriveno 2002. godine po naređenju osoba koje su obnašale određene funkcije u lokalnoj vlasti. Oružje nakon rata nije predato u akciji „Žetva“, niti međunarodnim snagama za provedbu mira u BiH.
 


Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu nastavljaju aktivnosti na ovom predmetu sukladno svojim nadležnostima, s ciljem otkrivanja svih odgovornih osoba i dokumentiranja njihovih nezakonitih radnji, a shodno Akcijskom planu i Strategiji za prevenciju i borbu protiv terorizma.
Prilikom provedenih aktivnosti ostvarena je izuzetna suradnja sa pripadnicima Oružanih snaga BiH, a SIPA se zahvaljuje na asistenciji i MUP-u ZDŽ, te pripadnicima FBI-ja i NATO-a u BiH na pruženoj potpori.
Snimak pronađenog naoružanja pogledajte ovdje, a fotografije ovdje.