Pretreseni objekti na deset lokacija

U akciji „Povratnik“ slobode lišeno šest osoba zbog neovlaštenog prometa opojnim drogama

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u suradnji sa policijskim službenicima Policije Brčko distrikta BiH, započeli su jučer (16.8.2017. godine) operativnu akciju kodnog naziva „Povratnik“, koja je usmjerena na suzbijanje neovlaštenog prometa opojnim drogama.

Na području Brčko distrikta BiH slobode je lišeno šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo organizirani kriminal, u svezi s kaznenim djelom neovlašteni promet opojnim drogama. Još jedna osoba saslušana je u svojstvu osumnjičene, nakon čega je otpuštena iz službenih prostorija, dok se za jednom osobom traga.

Navedene osobe sumnjiče se da su, u periodu od rujna 2016. do kolovoza 2017. godine, u suradnji sa osobama iz Republike Srbije, nabavljale opojnu drogu heroin i vršile distribuciju i preprodaju na području BiH. Također se sumnjiče da su na području BiH nabavljale i distribuirale opojnu drogu marihuana i spid. Nad osobama lišenim slobode još uvijek traje kriminalistička obrada i one će tijekom dana biti predate na dalje postupanje Tužiteljstvu BiH.

Pretraženi su objekti na ukupno deset lokacija na području Brčko distrikta BiH i Tuzle, s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem postupku. Pronađeno je i privremeno oduzeto oko 600 grama praškaste materije koja svojim izgledom i svojstvima asocira na opojnu drogu heroin, oko 100 grama suhe zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuana, nekoliko tableta ekstazija, digitalna vaga, folije i selotejp trake korištene za pakiranje opojne droge, jedan komad vatrenog oružja bez dozvole sa municijom, laptopi, računari, mobilni telefoni i SIM kartice, uređaji za pohranu podataka, određeni dokumenti, bilješke i rokovnici, određena količina zlata i novac u ukupnom iznosu od oko 30.000 KM.

Aktivnosti su realizirane po nalozima Suda BiH i Tužiteljstva BiH, uz potporu policijskih službenika MUP-a Tuzlanske županije.

Prilikom rada na ovom predmetu ostvarena je izuzetno uspješna suradnja sa policijskim službenicima Policije Brčko distrikta BiH i MUP-a Tuzlanske županije. Policijska tijela još jednom su pokazala da su sva na istom zadatku i da sva imaju isti cilj, a to je borba protiv kriminala i stvaranje sigurnog okruženja za građane BiH.