U akciji „Kurir“ policijski službenici SIPA-e pretražili 17 lokacija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u operativnoj akciji „Kurir“, pretražili su danas (21.12.2015. godine) 17 lokacija na širem području Bosne i Hercegovine. Akcija je izvedena u suradnji sa službenicima Uprave za neizravno oporezivanje BiH i MUP-a Republike Hrvatske, a uz pomoć policijskih službenika Policije Brčko distrikta BiH, MUP-a Tuzlanske županije i Posavske županije.

Osobe osumnjičene u ovom predmetu terete se da su, u periodu od kolovoza 2014. godine do prosinca 2015. godine, udruženo djelovale i više puta, preko Graničnog prijelaza „Orašje“, iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku nelegalno prenijele novac u gotovini, polagale na bankovne račune otvorene u bankama na teritoriji Republike Hrvatske, a potom putem bankovne transakcije slale pravnim i fizičkim osobama na račune otvorene u poslovnim bankama u Kini. Robu kupljenu novcem koji je prebacivan na račune u kineskim bankama, osumnjičene osobe prodavale su „nacrno“ na području Bosne i Hercegovine. Navedene osobe iznijele su iz BiH novac u vrijednosti većoj od 23 milijuna KM, čime su oštetile proračun  BiH za više od tri milijuna KM.

Akciji je prethodila višemjesečna složena kriminalistička istraga kojom su dokumentirane nezakonite aktivnosti osumnjičenih pravnih i fizičkih osoba. Prilikom pretraga pronađen je i privremeno oduzet novac u vrijednosti preko 200 tisuća eura, oružje, poslovna dokumentacija i više putničkih i teretnih motornih vozila. Navedeni predmeti poslužit će kao dokazi u daljem postupku.

            Nakon završetka pretraga, javnost će biti detaljnije informirana.