Svečano otvaranje prostorije za obavljanje razgovora sa malodobnim žrtvama trgovine ljudima

U prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu, danas je, 12.9.2013. godine, upriličeno svečano otvaranje sale za obavljanje razgovora sa malodobnim žrtvama trgovine ljudima i drugih oblika nasilja. Sala je opremljena u okviru projekta Vlade Republike Francuske namijenjenog poboljšanju kapaciteta za borbu protiv trgovine ljudima. Svečanom otvaranju nazočio je i veleposlanik Republike Francuske u BiH Nj.E. Roland Gilles.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Francuske, preko regionalnog tehničkog savjetnika nadležnog za borbu protiv trgovine ljudima u Jugoistočnoj Europi, financiralo je izgradnju sale za obavljanje razgovora sa malodobnim žrtvama i opremanje sale (namještaj, oprema za audio i video bilježenje razgovora, policijsko dvosmjerno staklo i dr.).

Nakon stavljanja u funkciju sale, Odjel za unutarnju sigurnost Veleposlanstva Republike Francuske, u okviru istog projekta, organizirao je obuku namijenjenu policijskim službenicima i predstavnicima nevladinih organizacija, što će omogućiti optimalnu iskorištenost sredstava i racionalno korištenje sale svim akterima u BiH koji se bave problematikom trgovine ljudima.

Ova akcija pomoći i suradnje, realizirana zahvaljujući angažiranju regionalnog tehničkog savjetnika, dio je globalne politike Republike Francuske u ovom regionu, u svezi sa borbom protiv trgovine ljudima.

Veleposlanik Gilles rekao je da će nastaviti da prati SIPA-u u njenim naporima u borbi protiv svih vidova kriminala, ističući da kriminal ne poznaje granice, te da je cilj jačanje zajedničkog europskog prostora u borbi protiv kriminala. On je, također, rekao da će se odlična suradnja sa SIPA-om intenzivno nastaviti i kroz organiziranje tematskih seminara za njene istražitelje.

Ravnatelj SIPA-e Goran Zubac izrazio je posebno zadovoljstvo povodom današnjeg događaja i uručio reljefni amblem Državne agencije za istrage i zaštitu i zahvalnicu Veleposlaniku Republike Francuske na potpori u jačanju kapaciteta SIPA-e.

Uprkos naporima svih nadležnih tijela, trgovina ljudima je još uvijek prisutna u našoj zemlji, a najčešći oblici su radna eksploatacija - prosjačenje i prostitucija. Bosna i Hercegovina, zemlja porijekla, tranzita i odredišta za žrtve trgovine ljudima, nastavlja borbu protiv ovog oblika kriminala, a uspostava ove sale doprinijet će poboljšanju sustava pomoći žrtvama trgovine ljudima.

Fotografije možete pogledati ovdje.