Slobode lišene dvije osobe zbog krijumčarenja ljudi

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), 13.6.2018. godine, lišili su slobode dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo iz članka 189. stavak (1) KZ BiH „Krijumčarenje ljudi”.

Navedenog dana, u jutarnjim satima, policijski službenici Policijske postaje Čapljina obavijestili su SIPA-u da su na putu između Mostara i Čapljine zaustavili motorno vozilo marke golf IV, u kom se pored vozača i suvozača, koji su državljani BiH, nalazi i četveročlana obitelj iz Iraka, bračni par sa dvoje malodobne djece.

Budući da se radi o kaznenom djelu krijumčarenje ljudi, o poduzetim aktivnostima obaviješten je dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH, koji je izdao usmeni nalog za poduzimanje mjera i radnji iz nadležnosti SIPA-e.

SIPA je, sukladno nalogu, navedene državljane BiH preuzela i dovela u službene prostorije radi kriminalističke obrade, dok je dvoje punoljetnih iračkih državljana saslušano u svojstvu svjedoka u službenim prostorijama Službe za poslove sa strancima u Mostaru.

Po usmenom nalogu sudije za prethodni postupak pretraženo je vozilo kojim su prevožene krijumčarene osobe, pretražene su i osumnjičene osobe, prilikom čega su pronađena i privremeno oduzeta tri mobilna telefona.