SIPA zbog otmice lišila slobode četiri osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, dana 17. 1. 2024. godine, pretražili su na području Sarajeva jedan stambeni objekat i lišili slobode četiri osobe, državljanina Afganistana, koje se sumnjiče da su od osoba koje ne boravi na teritoriju Bosne i Hercegovine tražili otkup za tri otete osobe, državljanina Irana i Švicarske, u iznosu od 8000,00 eura i 10.000,00 eura. Otkup je nakon toga i plaćen van Bosne i Hercegovine a osobe puštene.

Ova organizirana grupa otmičara mučila je i fizički maltretirala otete osobe, prilikom čega su im nanijeli tjelesne povrede te je jedna osoba završila na bolničkom liječenju.

Također, jedna od osoba lišenih slobode dovodi se u svezu s kaznenim djelom ubojstvo koje je izvršeno nad jednim od migranata u Imigracionom centru „Lipa“ u Bihaću, a koje se desilo 31. 12. 2023. godine. Osoba je lišena života tako što je izbodena nožem.

Navedene aktivnosti provedene su zbog postojanja osnova sumnje da je organizirana grupa sa područja Afganistana počinila kaznena djela „Organizirani kriminal“, „Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenje migranata“ i „Krijumčarenje ljudi“, propisana kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine, a u svezi s kaznenim djelom „Otmica“, propisanim Kaznenim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine, kao i druga teška kaznena djela za koja se sumnja da su ih počinile osobe lišene slobode.

Osobe lišene slobode sprovedene su u službene prostorije gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada.

Tijekom rada ostvarena je suradnja sa policijskim tijelima Republike Srbije i Švicarske, kao i Europolom i Interpolom Bosne i Hercegovine, Službom za poslove sa strancima i Obavještajno-sigurnosnom agencijom.