SIPA: U tijeku pretrage objekata na sedam lokacija zbog neovlaštenog prometa oružjem

  

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u suradnji sa pripadnicima MUP-a Unsko-sanske županije, danas, 2.6.2014. godine, u okviru predmeta kodnog naziva „Metz“, pretražuju objekte na sedam lokacija na području općina Bužim, Velika Kladuša i Cazin. Aktivnosti se provode po nalozima Suda BiH i Tužiteljstva BiH, a po zamolnici za pružanje međunarodne pravne pomoći Višeg suda u Nancyju, R. Francuska.

Pretrage se vrše radi dokumentiranja kaznenog djela neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe, koje je na teritoriji BiH, Njemačke i Francuske počinila organizirana kriminalna grupa.

U rujnu 2012. godine Francuska policija zaplijenila je određenu količinu automatskog naoružanja i streljiva, koje je u skrivenim pretincima putničkog motornog vozila prokrijumčareno iz BiH u Francusku, te slobode lišila dva bh. državljana.

U okviru današnje akcije, u službenim prostorijama MUP-a Unsko-sanske županije bit će saslušano više osoba koje se dovode u svezu sa izvršenjem navedenog kaznenog djela, nakon čega će se, shodno odluci nadležnog tužitelja Tužiteljstva BiH, odlučiti o njihovom daljem statusu.

Zahvalnicu Visoke škole "CEPS" možete pogledati ovdje.