SIPA u francuskom dokumentarcu o borbi protiv krijumčarenja oružja

Aktivnosti Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u borbi protiv krijumčarenja oružja bit će prezentirane u francuskom dokumentarnom filmu o borbi protiv krijumčarenja oružja. Film će emitirati francuska TV grupa TF1 u emisiji “90 minutes enquetes”.

Kadrovi za pomenuti dokumentarac, koji je u izradi, snimljeni su 17.1.2014. godine u službenim prostorijama SIPA-e u sjedištu, u bazi Jedinice za specijalnu potporu i na Pašinom brdu u Sarajevu.

Jedinica za specijalnu potporu SIPA-e izvela je pokazne vježbe iz oblasti taktike specijalnih dejstava (upad u objekat i upad u vozilo) za potrebe snimanja dokumentarca. Ekipa koja radi na izradi dokumentarnog filma intervjuirala je inspektora SIPA-e koji radi na istraživanju kaznenih djela trgovine oružjem.

Cilj dokumentarnog filma o borbi protiv krijumčarenja oružja je da prikaže uspješno realizirane operativne akcije i sveukupne aktivnosti agencija za provedbu zakona u BiH i Francuskoj, ali i drugim zemljama iz regiona, u borbi protiv ovog vida kriminala, te spremnost agencija da pravovremeno odgovore na sve sigurnosne izazove.