SIPA pretražila dvije lokacije u Bijeljini

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (27.1.2021. godine) na području općine Bijeljina pretražili dva stambena objekta zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo organizirani kriminal, u svezi sa kaznenim djelima pranje novca i međunarodna trgovina ljudima, koja su počinjena na teritoriji BiH i Kraljevine Švedske. Aktivnosti se provode po nalozima Suda BiH i Tužiteljstva BiH, a po zamolnici za pružanje međunarodne pravne pomoći Okružnog javnog tužiteljstva Kraljevine Švedske.

Tijekom pretraga otkriveni su i privremeno oduzeti tokeni, računarske jedinice, poslovna dokumentacija te drugi predmeti traženi nalozima.

Tijekom 2019. godine švedska policija počela je istraživati sumnjive radnje organizirane kriminalne grupe čiji su članovi porijeklom iz BiH, za koje postoje osnovi sumnje da su izvršenjem kaznenih djela sebi i drugome pribavile protupravnu imovinsku korist veću od 3.000.000,00 eura.

O realizaciji navedenih naloga policijski službenici SIPA-e sačinit će odgovarajuća izvješća, koji će zajedno sa privitcima biti dostavljeni Sudu BiH Tužiteljstvu BiH.