SIPA podnijela izvješće Tužiteljstvu BiH protiv dvije fizičke osobe i dvije pravne osobe

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) danas je (28.4.2020.godine) Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine podnijela izvješće o počinjenim kaznenim djelima i izvršiteljima protiv dvije fizičke osobe i dvije pravne osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo iz članka 209. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine „Pranje novca“, u svezi s kaznenim djelima iz članka 251. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine „Prijevara u gospodarstvenom poslovanju“ i članka 294. istog zakona „Prijevara“.

Podnošenju izvješća prethodila je istraga koju je provela SIPA zbog postojanja osnova sumnje da su navedene osobe počinile kazneno djelo pranje novca u iznosu od 300.000,00 eura i za navedeni iznos oštetile pravnu osobu iz jedne od zemalja Europske unije u svezi s nabavom i isporukom zaštitne medicinske opreme tijekom aktualne situacije izazvane pandemijom korona virusa.

Aktivnosti na dokumentiranju prijavljenih kaznenih djela započete su i provedene na temelju informacija prikupljenih međunarodnom suradnjom sa nadležnim tijelima iz inozemstva, u okviru kojih su privremeno oduzeti predmeti i dokumentacija od dvije fizičke osobe i četiri pravne osobe sa područja Tuzlanske županije i Zeničko-dobojske županije.