SIPA podnijela izvješće o počinjenom kaznenom djelu protiv jedne osobe zbog prevare u službi

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) podnijeli su Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine izvješće o počinjenom kaznenom djelu i izvršiteljima protiv jedne fizičke osobe zbog postojanja osnova sumnje da je počinila kazneno djelo iz članka 222. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine „Prijevara u službi“.

Poduzimajući mjere i radnje iz svojih nadležnosti, policijski službenici SIPA-e dokumentirali su da je osumnjičena osoba, koja je zaposlena u institucijama Bosne i Hercegovine, nezakonito ostvarila prava po temelju Odluke o načinu i postupku ostvarivanja prava zapolesnih u instutucijama Bosne i Hercegovine na troškove smještaja, naknadu za odvojeni život i naknadu za privremeno raspoređivanje, kao i po temelju Odluke o visini, načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prevoz na posao i prevoz sa posla u institucijama Bosne i Hercegovine.

Izvršenjem navedenog kaznenog djela osumnjičena osoba stekla je protupravnu imovinsku korist u iznosu od 12.841,53KM i za navedeni iznos oštetila proračun Bosne i Hercegovine.