OPERATIVNA AKCIJA „TRANSFER“

SIPA na području Županije Sarajevo lišila slobode dvije osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (17.6.2020. godine) u Sarajevu, po nalozima Suda Bosne i Hercegovine i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, proveli operativnu akciju kodnog naziva „Transfer“.

Prilikom realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrage na dvije lokacije i lišili slobode dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo iz članka 249. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ u svezi s kaznenim djelima iz članka 294. „Prevara“, članka 373. „Krivotvorenje isprave“, i članka 397. „Neovlašteni pristup sustavu i mreži elektronske obrade podataka“ Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, te članka 209. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine“ Pranje novca“.

U okviru navedenih aktivnosti, jedna osoba je privedena u prostorije SIPA-e i ispitana u svojstvu osumnjičenog

Prilikom pretraga otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, računari, laptopi, prenosivi mediji, uređaji za pohranu elektronskih podataka, vatreno oružje, razne evidencije i rokovnici, dokumentacija o otvaranju računa u bankama, dokumentacija o podizanju novca sa računa u bankama, nalozi za uplatu i prenos novca u bankama, te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem kaznenom postupku.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode bit će predate Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine na dalje postupanje.