SIPA na području Sarajeva ,Mostara i Bugojna lišila slobode šest osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su (21.12.2015. godine), u operativnoj akciji „Lift“, na području Sarajeva, Mostara i Bugojna lišili slobode šest osoba i pretražili objekte na šest lokacija.

Navedene aktivnosti realizirane su po nalogu Suda BiH, a u suradnji sa policijskim službenicima  MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije i Županije Sarajevo. Poseban vid pomoći pružila je Federalna uprava civilne zaštite. Akcija „Lift“ rezultat je višemjesečne istrage koju su istražitelji SIPA-e proveli pod nadzorom Tužiteljstva BiH.

Slobode su lišene osobe inicijala H.H. (1983), M.S. (1961), M.Š. (1959), M.P. (1978), N.P. (1957) i M.M. (1978) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo iz članka 250. KZ BiH „Organizirani kriminal“, u svezi s kaznenim djelom iz članka 193. KZ BiH „Neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe“.

Navedene osobe sumnjiče se da su kao članovi organizirane kriminalne grupe, tijekom 2015. godine, nabavljali, prebacivali, te preprodavali oružje na području Bosne i Hercegovine, SR Njemačke i Republike Srbije, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi.

Tijekom pretraga pronađena je veća količina oružja, streljiva, eksploziva i eksplozivnih naprava, koji su privremeno oduzeti i služit će kao dokazi u daljem postupku.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije SIPA-e, gdje se  kriminalistički obrađuju, nakon čega će, uz izvješće o postojanju osnova sumnje o počinjenom kaznenom djelu i počiniteljima, biti predate Tužiteljstvu BiH na dalje postupanje.